Skip to main content
18 - Legenda Terminologie

Anker: IJzeren klauw waarmee een kozijn aan een muur bevestigd wordt.

Acrylaat kit: Overschilderbare kit en opvulmiddel voor afwerking aan de binnenkant.

Beslag: De uiterlijke afwerking van het hang- en sluitwerk van het kunststof kozijn. Naast het standaard beslag zijn er opties in kleuren en materialen; veel gebruikte merken zijn Variotec, Dr. Hahn en Winkhaus.

Boeiboord: Verbrede bovenrand van een dak of dakkapel, ter verfraaiing en versteviging van de constructie. Opnieuw bekleden kan met Keralit of Plastisol (aluminium plaatmateriaal met kunststof coating, in diverse kleuren leverbaar) onzichtbare bevestiging door middel van schroeven of nagels bij gevelbekleding van Keralit.

Bovendorpel: Het horizontale deel aan de bovenkant van het kozijn.

Bovenlicht: Kozijn verdeeld in 2 stukken, = kozijn onder, met kozijn boven (=bovenlicht)

Borstwering: Op circa kniehoogte beklede onderzijde van een deur of kozijn met schroten, rabat delen of panelen.

Compriband: Donkerkleurige met kunsthars geïmpregneerde sponsachtige band die toegepast wordt voor de buitenafdichting van het kunststof kozijn. Het band is UV-bestendig en blijvend elastisch. Door het VKG voorgeschreven in plaats van het in de kunststof kozijnen branche nog veel toegepaste siliconenkit.

Dagkant: Het deel van de muursponning aan de binnenkant van de woning.

Dagschoot: Stalen lip die achter een sluitplaat valt wanneer de deur in het slot valt. Wordt door de deurkruk weer ontgrendeld.

Dorpel: Horizontaal deel van de onderzijde van een kozijn.

Draaiend deel: Bewegend deel binnen een kozijn (raam of deur). Dit wordt ook wel een vleugel genoemd.

H balk: Stalen balk in de H vorm ter ondersteuning van een gevel of verdieping.

Hollands profiel: Dit betreft het, speciaal voor de Nederlandse markt, ontwikkelde verdiepte kunststof kozijnen profiel.

Intrekken: Het vanaf de buitenkant monteren van een nieuw kunststof kozijn in het oude houten kozijn of in een nieuw aan te brengen stelkozijn.

Kalf: Horizontaal deel binnen het kozijn, wordt ook wel tussen dorpel genoemd.

Kalf rooster: Ventilatierooster met een horizontale stijl daaronder, los van een draai/kiep raam. Hiermee wordt het draai/kiep raam verlaagd zodat het raam makkelijker naar binnen toe geopend kan worden bij horizontale raambekleding zonder dat het raam vast loopt tegen de raambekleding.

Keralit: Volkern kunststof met gladde of houtnerf structuur. Vanwege de opbouw in cellenstructuur vervormt dit materiaal zelfs op lengtes van 6 meter niet. Wordt zeer veel toegepast als gevelbekleding, maar ook voor de zij wangen van een dakkapel of de boeidelen. Het voordeel van Keralit is dat het “blind” gemonteerd kan worden, dus zonder lelijke ontsierende schroeven.

Kozijn: Raamwerk waar glas, panelen, ramen of deuren in aangebracht kunnen worden.

Koppelen: Het horizontaal of verticaal aan elkaar monteren van twee of meerdere kozijn elementen. Soms is dit technisch noodzakelijk vanwege de gewenste kozijn constructie.

Koppelprofiel: Een profiel waarmee 2 kozijnen aan elkaar gekoppeld worden (toegepast bij vliesgevels en grote of samengestelde gevelelementen).

Lasnaad: Kunststof kozijnen kunnen in elkaar worden geschroefd (goedkoper) of gelast (duurzamer). Daar waar de kozijndelen gelast zijn is een waterdichte naad zichtbaar. Dit is in de hoeken van het kozijn en daar waar tussen stijlen en -dorpels verbonden zijn met het kunststof kozijn.

Latei: Betonnen of stalen balk direct boven een kozijn ter ondersteuning van buiten- of binnenmuur. Een latei wordt vaak toegepast bij de montage van een kunststof schuifpui of openslaande tuindeuren.

Onderdorpel: Horizontaal deel aan de onderkant van een kozijn.

Opklossen: Het recht- en vastzetten en van de beglazing m.b.v. kunststof plaatjes/blokjes.

Overslag: Het niet gelijk zijn van de profielbreedte van het kozijn: buitenkant is breder in tegenstelling tot stomp.

Penant: Gemetselde steunpilaar tussen twee openingen in een gevel.

PVC: Polyvinylchloride. Hoogwaardige en duurzame kunststof die door zijn goede recyclebaarheid zeer milieuvriendelijk is.

RAL kleur: Kleur voorzien van een internationaal erkend nummer om misverstanden te voorkomen.

Rabatdelen: Gestapelde brede houten of op hout lijkende kunststof delen, vaak toegepast als gevelbekleding, borstwering of wang bekleding.

Renolitfolie: Sterke duurzame kunststof folie door Schüco toegepast op kozijnprofielen, gevelbekleding profielen en diverse afwerkingsmaterialen. Leverbaar in vele kleuren en houtstructuren en motieven.

Renovatieprofiel: Zie Verdiept profiel.

Roeden: Glasonderbrekingen. De aluminium roeden worden in de spouw van het isolatieglas aangebracht of aan de buitenzijde van het glas geplakt.

Raamdorpelstenen: Mat of glimmend geglazuurde tegeltjes die aan de onderkant van een kozijn aan de buitenzijde gemonteerd worden ter bevordering van de afwatering.

Schroten/ Rabbat: Smalle houten, of op hout gelijkende kunststof, delen, vaak verticaal toegepast als kozijnvulling bij vliesgevels maar ook als gevelbekleding of borstwering.

Siliconen kit: Watervaste kit en opvulmiddel voor afwerking aan de buitenkant of in vochtige ruimten.

Slagvast: De mate waarin een kunststof (PVC) kozijn bestand is tegen stoten.

Spant: Verticale draagbalk van een dakconstructie.

Sponning: Uitkeping in het kozijnprofiel waar glas, een vleugel of een afwerklat in gemonteerd kan worden. De sponning is de diepte van het kozijnprofiel.

Spouw: De al dan niet geïsoleerde luchtruimte tussen 2 vaste wanden (muren, glas, etc.).

Stijfheid: De mate waarin een kozijn op (wind)kracht meegeeft.

Stijl: Verticaal/horizontaal deel van/in een kozijn.

Trespa: Vol kern kunststof paneel, vaak gebruikt voor gevelafwerking en afwerking rondom het kozijn. Wordt met schroeven in achterliggend materiaal bevestigd.

Topgevel: Tot in een punt, de nok, uitlopende gevel (bij een dakrand).

Tussendorpel: Horizontaal deel binnen het kozijn.

Tussenstijl: Verticaal deel binnen het kozijn.

Verdiept profiel: Een kozijnprofiel met een grotere inbouwdiepte 11,2 cm waarbij het glas verder naar achteren ligt.

Verstevigingskoker: Stalen profiel binnenin een kozijn, of aan de buitenzijde gemonteerd, om de stijfheid te vergroten.

Vlakprofiel: Een kozijn profiel met een smalle (7 cm) inbouwdiepte waarbij het glas voorin ligt.

Vleugel: Bewegend deel binnen een kozijn (raam of deur).

Windveer: Houten of kunststof plank langs de kant van een pannendak (bijv. bij topgevel).

Wang: Zijwand van een dakkapel.

Waterslag: Buitenvensterbank van aluminium, hout of kunststof ter bevordering van de afwatering.

Zijlicht: Deurkozijn verdeeld in 2 stukken, = deurkozijn, met kozijn links/rechts (=zijlicht).

Legenda Schüco

Contouren / vormgeving: De raamkozijnen van Schüco zijn in verschillende contouren en vormen verkrijgbaar.

Aluminium Dekschalen aan de buitenzijde van kunststof kozijnen: Dekschalen van aluminium zorgen ervoor dat de uitstekende thermische isolatie van kunststof ramen gecombineerd kan worden met het zeer hoogwaardige uiterlijk en het hoge weerstandsvermogen van aluminium kozijnen en deuren.

Schüco design: Het bijzondere aan het design van Schüco-ramen is dat men er de complete functionaliteit niet van kan aflezen. De omvangrijke decor- en kleurvariëteit en de selectie van elegante contouren/vormgeving geven u maximale vrijheid voor het creëren van individuele accenten met kleuren en vormen.

Isolatiewaardes: De isolatie van ramen is een van de belangrijkste maatregelen om de energiezuinigheid te verhogen. Om de kwaliteit van de thermische isolatie te bepalen, werden verschillende meeteenheden geïntroduceerd. De belangrijkste eenheid voor het meten van de kwaliteit van de thermische isolatie is de U-waarde, waarvan de minimale eisen in het kader van de energiebesparingswet (EnEV) voor de meeste kozijnen voorgeschreven zijn.

Decors / structuur-zonder structuur: Het brede scala decors voor kunststof profielen van Schüco laat wat kleur betreft niets te wensen over en garandeert u maximale keuzevrijheid. Daarnaast kunnen door de nieuwe en exclusieve coating Schüco Automotive Finish nu ook fantastische metallic kleuren op kunststof profielen worden aangebracht. Samengestelde profielen zijn ook in twee kleuren verkrijgbaar, zodat u net als buiten binnen andere kleuraccenten kunt creëren.

Draai-kiep raam: Draaien en kiepen. De keuze voor de openingswijze is afhankelijk van de specificaties van het raam.

U-waarde: De U-waarde geeft aan hoe hoog het warmteverlies door het respectievelijke raam is. De waarde wordt bepaald tussen de binnen- en buitenzijde, per vierkante meter oppervlak en per uur, bij een temperatuurverschil tussen binnen en buiten van 1 °Kelvin. De U-waarde kan met een meetinstallatie worden bepaald of in overeenstemming met DIN EN 674 worden berekend.

Inbraakwerendheid Schüco kozijnen: Inbraakwerende ramen zijn kozijnen die naast de gebruikelijke functionele taken inbraakpogingen moeten tegenwerken. De geldende norm maakt hierbij onderscheid tussen verschillende weerstandsklassen. De vergrendeling met paddenstoel-kop is een onderdeel van een inbraakwerend raambeslag. De vergrendeling met paddenstoel-kop dankt zijn naam aan de paddenstoelvormige pin op de raamvleugel, die bij het sluiten van het raam in de sluitplaten op het raamkozijn haakt. Zo kan het optillen van het raam - afhankelijk van het veiligheidsniveau - bemoeilijkt of onmogelijk gemaakt worden.

© 2024 Kozijnenkoning.nl. All Rights Reserved. Powered by LP Webdesign
Sitemap